За картините

Автор на всички картини, които виждате на сайта ми е Ангел Илиев. Изключение прави единствено тази, която използвам за наченатия ми роман „Оригиналът“ („Апостол Павел“ на Вартоломей Монтаня / Bartolomeo Montagna). Имам радостта да познавам Ангел Илиев и дори да сме от един и същи град. В момента той живее и работи в Лондон. Вижте част от нещата, които показва, както и детайли от творческата му биография на сайта му angeliliev.com.

Три от картините – тези, които използвам за няколкото псалма „Вътре ни“, за есето „Тишината и нощта“ и за раздела „Книги“ са недовършени. Въпреки това ми бяха предоставени от Ангел. Думи нямам.

Винаги съм била обсебена от неговото изкуство, от Духа, който суверенно присъства там и е толкова категорично Себе Си. Макар и разделени от години и от километри, между неговите и моите работи намерих онази генетична връзка, която е неизбежна при хора, черпещи своето ДНК от един и същи Източник. През цялото време сме се движили в една и съща духовна траектория.

Да ми позволи да се заобиколя с картините му тук, за мен е повече от чест. Благодаря ти, Ангеле! Твоето изкуство идентифицирам като част от световното културно наследство. То е принос към цивилизацията. Знам, че времето ще докаже думите ми.